Jaka dieta na trądzik — co jeść a czego unikać? Jak poprawić stan skóry jadłospisem?
Jednym z kluczowych czynników wpływających na stan skóry jest nasza codzienna dieta. To, co jemy, może działać na korzyść naszej skóry bądź wręcz przeciwnie — wyraźnie jej szkodzić. Dieta ma szczególne znaczenie przy skłonnościach do trądziku, ponieważ niektóre produkty sprzyjają stanom zapalnym i zaostrzeniu zmian skórnych, podczas gdy inne wspierają regenerację i poprawiają kondycję cery. A zatem, jakie składniki warto włączyć do jadłospisu, a czego lepiej unikać przy trądziku?
Jakie produkty mogą nasilać? Czego unikać?
Trądzik może być wywołany lub nasilony przez różne czynniki, w tym przez niektóre produkty spożywcze. Choć indywidualne reakcje na pokarmy mogą się różnić, niektóre grupy produktów są często wymieniane jako potencjalne źródła problemów ze skórą. Wśród nich można wymienić:
- Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, w tym białe pieczywo, ciastka, słodycze i napoje gazowane, charakteryzują się dużą zawartością cukrów prostych i rafinowanych węglowodanów. Mogą one powodować gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi, co prowadzi do zwiększonej produkcji sebum i stanów zapalnych, sprzyjając powstawaniu trądziku.
- Mleko (zwłaszcza pełnotłuste) oraz produkty mleczne mogą przyczyniać się do powstawania trądziku u niektórych osób. Hormony i inne bioaktywne cząsteczki obecne w mleku mogą stymulować nadmierne wydzielanie się sebum.
- Żywność typu fast food i przetworzona żywność mogą powodować stany zapalne w organizmie i negatywnie oddziaływać na równowagę gospodarki hormonalnej zwiększając ryzyko wystąpienia trądziku. .
- Czekolada —spożywanie dużych ilości czekolady może pogarszać stan skóry u osób ze skłonnością do niedoskonałości.
- Tłuste potrawy — nadmierna ilość tłuszczu w diecie, szczególnie tłuszczów nasyconych i trans, może przyczyniać się do zatykania porów i prowadzić do powstawania zaskórników i zapalnych zmian skórnych.
- Suplementy jodu i produkty bogate w jod (np. wodorosty, niektóre rodzaje soli) mogą u niektórych osób być przyczyną pojawienia się trądziku.
Jaka dieta na trądzik różowaty, by poprawić stan skóry?
Zarówno w przypadku trądziku pospolitego, jak i trądziku różowatego podstawę powinny stanowić odpowiednio zbilansowane, przeciwzapalne posiłki, które będą redukować rumień i zapalne zmiany w postaci grudek czy krostek. Skuteczna dieta na trądzik różowaty powinna obfitować w błonnik, witaminy o działaniu antyoksydacyjnym oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich głównymi źródłami są warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i ryby morskie. Należy jednocześnie unikać w swoim jadłospisie gorących, smażonych i tłustych potraw, ostrych przypraw, napojów gazowanych i alkoholu — odpowiadają one za nasilanie objawów tej choroby skóry. Pamiętajmy też, że istotnym uzupełnieniem diety na trądzik różowaty jest właściwa pielęgnacja skóry. Doskonale sprawdzą się w tym celu polecane przez dermatologów kosmetyki Avéne z gamy Antirougeurs ROSAMED, które redukują istniejące zaczerwienienia i zapobiegają ich nawrotom, przywracając prawidłową reaktywność naczyń.
Ocena skóry: jaki sposób pielęgnacji skóry twarzy przyjąć?
Z pomocą naszych ekspertów określ czego naprawdę potrzebuje Twoja skóra a następnie odkryj najbardziej odpowiedni sposób jej pielęgnacji.